Mūsų klubas, medžioklė, trofėjai ir laisvalaikis.



,

Esi čia: Pradžia > Medžiojamoji Fauna > Šeškas


Lietuvoje medžiojamieji žvėrys

Juodasis šeškas (Mustela putorius)


Juodasis Šeškas



J

uodasis šeškas (lot. Mustela putorius, angl. European Polecat, vok. Iltisse) – kiauninių šeimos plėšrus žinduolis. Juodieji šeškai, dar vadinami miškiniais šeškais, plačiai paplitę Europos miškuose. Gyvena ir Lietuvos teritorijoje.

1-1,5 kg svorio, laibas (rankovės formos), juosvas, juosvai rudas, balsvais ar gelsvais šonais, uodega trečdalio kūno ilgio, plaukuota, kojos trumpos, aštriais nagais. Snukutis trumpas su juodos spalvos „kauke", balsvais skruostais ir ausų galiukais. Akuotplaukiai ilgi, žvilgantys, juosvi ar juosvai rudi, vilnaplaukiai gelsvi, gelsvai balsvi. Patinas panašus į patelę, tik truputį stambesnis.
mustela putorius

Gyvena miškuose, pamiškėse, netoli vandens telkinių, durpynuose, gyvenvietėse, priemiesčiuose. Vengia vientisų monotoniškų biotopų. Urveliuose po medžių kelmais, šaknimis, rąstais, akmenų, žemių krūvomis, kluonuose, tvartuose, sandėliukuose, po šienu, šiaudais, malkomis, durpėmis ir kitokia priedanga įsi-ruošia guolius.
Veiklus ištisus metus. Medžioja prieblandomis ir naktį. Dieną pasirodo tik pabaidytas arba vedantis jauniklius iš vienos lizdavietės į kitą. Išgąsdintas ir gindamasis nuo priešų skleidžia nemalonų kvapą.

Poruojasi kovo-gegužės mėnesiais. Nėštumas - 40-42 paros. Per metus užaugina I vadą, kurią sudaro 3-6 jaunikliai. Vaikus veda gegužės-birželio mėnesiais. Jaunikliai subręsta būdami metų.

Minta pelėmis, pelėnais, varlėmis, įvairiais paukščiais (tiek naminiais, tiek laukiniais), jų jaunikliais ir kiaušiniais, triušiais bei žuvimis.

Gyvena iki 6-10 metų.

Gamtoje priešų beveik neturi. Gali būti pavojingi valkataujantys šunys.

Veiklos žymės:
1. Pėdos sniege, vandens telkinių pakrantėse;
2. Urveliai;
3. Sudraskyti arba tik papjauti paukščiai, smulkūs žvėreliai;
4. Išmatos ant takelių, kelmų, pakrantėse.

Daugelis žmonių šešką žino kaip vištas pjaunantį ir kiaušinius išgeriantį žvėrelį. Tačiau ir gyvendamas ūkiniuose pastatuose, kur laikomi naminiai paukščiai, žvėrelis ne tik kenkia, bet ir padeda žmogui išnaikindamas daug pelinių graužikų. Šeškas, kaip ir kiti kiauniniai, mėgsta su auka „pažaisti", tad vištidėse, triušidėse per kart gali išpjauti nemažai gyvūnų.
Medžiojamas, gaudomas spąstais. Kailis lengvas, puošnus, patvarus.

Paplitęs ir dažnas visoje Lietuvos teritorijoje.

Medžioklės terminai

-----------------------------------------------------------------

Esi čia: Pradžia > Medžiojamoji Fauna > Šeškas


Klubo vadovas

RENATAS TAMOŠIŪNAS

Klubo nariai:


http://www.medziotojuklubasbugeniai.lt

/ Pradžia / Foto Galerija / Rekvizitai / Kontaktai / 2% Parama / Adsense Privatumo Politika /

Svetaines kūrejai: Gerimantas Petrauskas ir Arturas Smalenskas. Copyright©2012

Rekomenduojama rezoliucija: ne mažiau kaip 1024x768 px.